Apartman Klara
Home Apartment Klara - Accommodation in Montenegro Aпартамент Клара - Черногория
Lokacija
Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor
Copyright © 2012 ApartmanKlara.com All rights reserved.
Apartman   |   Fotografije   |   Lokacija   |   Kontakt   |   Instrukcije za plaćanje
        

Naš objekat se nalazi u uvali Paljuškovo koja pripada opštini Bar (Crna Gora-Montenegro).

Crna Gora

 

Crna Gora je zemlja koja izlazi na Južni Jadran.Ime Crna Gora, vjerojatno vuče porijeklo od  gustih crnih šuma koje su pokrivale planinu Lovćn u srednjem vijeku.Crna Gora se  pod tim imenom počnje pominjati u  u 15. vijeku.Ona je bila u stanju da održi svoju nezavisnost i za  vrijeme vladavine Osmanskog Carstva na Balkanu, tako da je  njezina nezavisnost službeno priznata  na Berlinskom kongresu 1878.

Crna Gora je možda mala po površini, ali se može pohvaliti zapanjujućm planinskim krajolicima, dramatičom morskom obalom, istorijskim spomenicima i istinski lijepim utvrđnim starim gradovima.Svjedočnstva bogate kulturne baštine su veoma vidljiva i danas - od mnogih dobro očvanih starih gradova do religijskih spomenika i nacionalne kuhinje.Oko pola zemlje i danas je prekriveno šumom, a posjetitelji i lokalno stanovništvo mogu podjednako uživati u moru i visokim planinama.Kanjon rijeke Tare je najdublji i najduži u Evropi, a drugi po velični u svjetu.

 

Bar

 

Bar  je primorski gradić u Crnoj Gori. Ona ima populaciju od 17,727 (2011 popis). Bar je središte opštine i velike morske luke Crne Gore.Grad Bar je poznat po više naziva, na italijanskom  kao Antivari ili Antibari, na albanskom i Tivari, a na latinskom jeziku kao Antibarium.Ime ovog grada je povezano s Barijem u Italiji pošto se  ti gradovi nalaze na suprotnoj strani Jadrana.

Bar je  grad maslina , morska kapija Crne Gore, mješavina različtih konfesija i nacija, tako da  Bar predstavlja mješavinu modernosti, tradicije i ljepote. To je važno i dinamičo ekonomsko središte u Crnoj Gori, ali je takođr grad bogate kulturne i istorijske tradicije. Neka od najvećh civilizacijskih dostignuć Crne Gore nastala su u Baru. Najstariji pisani dokument i  najvažnije djelo srednjovjekovne crnogorske književnosti i istorije možete nać ovdje.Grad je služio kao sjedište najstarije vjerske ustanove Crne Gore (Barske nadbiskupija). Jedna od najstarijih svjetskih maslina raste ovdje, Stara maslina na Mirovici, stara preko 2000 godina.

Bogata kulturna i istorijska tradicija ovog područa  u kombinaciji s jedinstvenim darovima prirode, pitomom mediteranskom klimom i izvanrednom geografskom pozicijom , privlač veliki broj turista svake godine. S prosječo 270 sunčnih dana godišnje, Bar je jedan od najsunčnijih gradova Mediterana.Bar posjeduje 44 km dugu morsku obalu, sa više od  devet kilometara plaža, 67 kilometara obale Skadarskog jezera i gorsko područa sa planinom Rumijom  koja dijeli ove dvije vodene površine.Bar je idealno odredište za turiste koji se žele opustiti na predivnim plažama i uživati   netaknutoj prirodi, kao i za one koji žele posjetiti brojne kulturna i vjerska mjesta ili provesti svoj  dmor  u različtim sportskim aktivnostima.

 

Stari grad Bar

 

Stari grad Bar je najveć i najznačjniji srednjovjekovni arheološki lokalitet na Balkanu. Pokriva površinu od 4,5 hektara, gdje  ostaci od oko 600 javnih i privatnih građvina svjedoč o uticaju i  prisustvu  različtih civilizacija Mediterana.

Stari grad Bar se u pisanim izvorima spominje po prvi put u 10 vijeku, međtim pretpostavlja se da je postojao još u 6. vijeku u obliku saniranog  rimskog utvrđnja -castruma. Podignut je na prirodno zaštićnom mjestu i okružen jakim zidinama s kulama i bastionima.

Intenzivan i kontinuiran život grada od 10. do kraja 19. vijeka, ostavio je raznoliku i bogatu graditeljsku baštinu, koju karakteriše sinteza evropskih arhitektonskih stilova - gotike, renesanse i baroka s elementima orijentalnog i tradicionalne lokalne arhitecture.Zahvaljujuć svom položaju i  dugoj istoriji postojanja, Stari grad Bar predstavlja sublimaciju mnogih  mediteranskih kultura: ilirsku, helenističu, rimsku, vizantijsku, slovensku, venecijansku  i otomansku.

 

Stara maslina

 

Stara maslina na Mirovici je zaštitni znak  Bara. Vjeruje se da je stara više  od 2000 godina i to je jedna od najstarijih maslina na svijetu. Zbog svog prirodnog, morfološkog, ekološkog, estetskog i istorijskog  značja, taj izuzetan prirodni spomenik stavljen je  pod zaštitu države  1957.god. Brojne legende i tradicije su povezane s a njom. Jedna od njih kaže da su  pod njenom krošnjom zavađne porodice koje su bile u sporu dogovarale pomirenje. Tako je nastalo i ime mjesta  Mirovica.

 

 

Barski Trikonhos i Bogorodica Ratačka

 

Jedan od najstarijih spomenika na ovom područu kao i najstariji hrišćnski vjerski objekt u Crnoj Gori je  Barski Trikonhos koji  datira iz 6. vijeka. Temelji   ovog značjnog  objekta  nalaze se u centru Novog Bara . Ovo je mjesto gdje  je  nastao "Ljetopis popa Dukljanina” u drugoj polovici 12. vijeka. To je najvažnije srednjovjekovno djelo književnosti i istorije  u regionu.

Samo nekoliko kilometara od centra grada, na malom poluostrvu Ratac , smještenom izmeđ Bara i Sutomora, postoje ostaci Gospe Ratače (Bogorodica Ratača) samostanskog kompleksa koja je pripadao benediktinskom  redu, a pretpostavlja se da je sagrađn u 9. vijeku.

U blizini malog primorskom mjestu Sutomore, tu je dijelom sačvano utvrđnje Nehaj, koje su koristili Mlečni i Turci. Kao mletači utvrđni grad, Nehaj je prvi put dokumentirano pominje u 16. vijeku  kao Fortezza dei Spizi.

Na područu Opštine Bar  postoje   predivne crkve i manastiri , podignuti u vrijeme porodice  Balšić (14. - 15. vijek) na ostrvima Skadarskog jezera kao što su : Beška , Moračik, Starčvo  itd.

 

Dvorac kralja Nikole

 

Dvorac kralja Nikole sagrađna je 1885 na samoj obali mora. Sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarskih kuć i zimskog vrta. U sklopu palate nalazi se park s mnogo različtih vrsta mediteranskog ratlinja, a međ njima stablo plute. Ispred dvorca, postojalo je drveno pristanište, koje je služilo kao privez za barke i jahte. U razdoblju izmeđ 1866 i 1916 kralj Nikola posjedovao je deset jahti. Jednu od njih, pod nazivom "Sibil"  kupio je od romanopisca Julesa Vernea, a posljednja  jedrilica koju  je kupio, pod nazivom "Rumija" potopljena je 1915 od strane austro-ugarske mornarice  na  područu današnje luke. Ovdje se takođr nalazi velika staklena bašta, izrađna od nerđjućg člika , koju je dobio kao poklon od strane talijanskog kralja  Vitoria Emanuela, a koja se danas koristi kao restoran pod nazivom "Knjaževa Basta" . Danas, ovaj kompleks  zgrada koristi se kao Zavičjni  muzej grada Bara, i kao mjesto za razne kulturne događje  (koncerte, izložbe i književna događnja).

 

Skadarsko jezero

 

Najveć jezero na Balkanu, nalazi se na jugoistoku Crne Gore u basenu koji od mora odvaja planina Rumija.Jezero je 50 km dugo i 14 km široko, ali njegova velična varira. Na jezeru je granica s Albanijom. Negdje oko  63,2% jezera pripada teritoriji Crne Gore.Jezero ima nekoliko ostrva, popularno nazvanih "glavice". Nedaleko  od mjesta Virpazar, prema Krajini, postoji veliki broj uvala s pješčnim plažama, od kojih je najpoznatija ona u  Murićma , 560 m dugača.U jezeru živi više od 40 vrsta riba (šaran, pust, jegulja ...), a dobro je poznato po raznovrsnosti ptica  (270 vrsta). Neke od njih su rijetke (pelikan, orao, čplja, gnjurac i šljuka).Jezero je poznato lovno mjesto. Iznad jezera se nalazi planinski masiv Rumija  sa čjih uzvišenja se  pružaju predivani  pogledi  i panorame  a karakterišu ga i stoljetne  šumame kestena. Postoje organizovani izleti i krstarenja po Skadarskom jezeru. Bogatstvo flore i faune, kulturno-istorijski spomenici, slikovita naselja, kao i lokalni kulinarski specijaliteti i pić ovog područa garantuju jedinstven doživljaj.

Korisni linkovi…>>

Apartman "Klara" je smješten na predivnoj Jadranskoj obali Crne Gore.Udaljen je automobilom  10 minuta od  gradova Bar i Ulcinj.

Nalazi se oko 70 km od aerodroma Tivat i Podgorica. Prijevoz od i do aerodroma mogu biti organizovani na zahtjev.

Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Stari Bar, Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Stara Maslina, Stari Bar, Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Ratac, Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Skadarsko jezero, Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Dvorac kralja Nikole, Apartman Klara, Crna Gora, Montenegro , Bar, Utjeha, Ulcinj, Stari Ulcinj, crnogorsko primorje, apartman, apartmani, sobe, apartmani Crna Gora, apartmani Bar, more, odmor Fotografije